Συχνές ερωτήσεις

Μερικές συμβουλές, για ένα γενικό έλεγχο των δοντιών των παιδιών σας, είναι οι παρακάτω:

  • Παρατηρήστε τα δόντια του παιδιού σας. Αν προσέξετε στραβά δόντια, κενά ανάμεσα σε αυτά ή αν τα πάνω δόντια σκεπάζουν εντελώς τα κάτω, πρέπει να επισκεφθείτε Ορθοδοντικό.
  • Αν τα πάνω δόντια του παιδιού σας δεν εφάπτονται, αλλά απέχουν από τα κάτω, υπάρχει δηλαδή χάσμα ανάμεσά τους, αυτό είναι σημάδι ορθοδοντικού προβλήματος.
  • Τα πεταχτά πάνω δόντια είναι δυνατό να σπάσουν σε περίπτωση πτώσης του παιδιού και καλό είναι να θεραπευθούν εγκαίρως.
  • Η ανάπτυξη της κάτω γνάθου πιο μπροστά από την πάνω δείχνει σοβαρή ορθοδοντική ανωμαλία, που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα.
  • Η στενή υπερώα και τα πάνω δόντια που ‘’κλείνουν’’ πιο μέσα από τα κάτω δόντια μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε ασυμμετρία του προσώπου, αν δε θεραπευθεί άμεσα.
  • Αν υπάρχουν πρόωρες απώλειες παιδικών δοντιών από τερηδόνα, επισκεφθείτε τον ειδικό για να σας συμβουλέψει.
  • Η παρατεταμένη χρήση πιπίλας, ο θηλασμός του δακτύλου και η συνεχιζόμενη αναπνοή από το στόμα (αντί της φυσιολογικής από τη μύτη) συμπληρώνουν την εικόνα του υποψήφιου ορθοδοντικού ασθενή.

Η καλύτερη ηλικία για μια πρώτη εξέταση των δοντιών του παιδιού σας είναι αυτή των 6-7 χρονών. Η εξέταση αυτή θα προσδιορίσει και τον κατάλληλο χρόνο έναρξης της θεραπείας, σε περίπτωση διαπίστωσης ορθοδοντικού προβλήματος. Η αναβολή θεραπείας ορισμένων προβλημάτων σε μικρή ηλικία για αργότερα καθιστά δύσκολη τη μετέπειτα αντιμετώπισή τους.

Η έναρξη της θεραπείας σε μικρά παιδιά (6-7 χρονών) ενδείκνυται στις περιπτώσεις που επιθυμούμε να περιορίσουμε την επιδείνωση κάποιων ορθοδοντικών ανωμαλιών, που σε μεγαλύτερη ηλικία (π.χ την εφηβεία) θεραπεύονται σχετικά δύσκολα. Τέτοιες ανωμαλίες είναι η σκελετική δυσαρμονία μεταξύ της άνω και κάτω γνάθου, οι χασμοδοντίες, οι σταυροειδείς συγκλείσεις και η έντονη έλλειψη χώρων για την ανατολή των μονίμων δοντιών. Σε αυτή την πρώιμη ορθοδοντική φάση θεραπεύουμε εύκολα τις ανωμαλίες που προαναφέραμε και με σταθερά αποτελέσματα. Πάντως, οι περισσότεροι ασθενείς με πρώιμη ορθοδοντική θεραπεία θα χρειασθούν και αργότερα μια δεύτερη φάση με σιδεράκια. Συνήθως δεν ενδείκνυται πρώιμη ορθοδοντική θεραπεία συνωστισμού των προσθίων δοντιών της κάτω γνάθου, ειδικά αν δεν συνοδεύεται από κάποιο άλλο κλινικό εύρημα. Κάτι τέτοιο – η πρώιμη ορθοδοντική θεραπεία ενός απλού συνωστισμού – θα συνιστούσε malpractice (κακή άσκηση ιατρικής/ανώφελη ιατρική πράξη).

Η δεύτερη φάση της ορθοδοντικής θεραπείας με τα σιδεράκια πραγματοποιείται όταν έχουν ανατείλει στο στόμα σχεδόν όλα τα δόντια του παιδιού (γύρω στα 10-12). Σκοπός της θεραπευτικής αυτής φάσης είναι να ‘’ισιώσουμε’’ όλα τα δόντια και να επιτύχουμε την αρμονική σύγκλειση της πάνω και κάτω οδοντοστοιχίας. Το βασικό κριτήριο για το χρονικό σημείο έναρξης μιας πλήρους ορθοδοντικής θεραπείας με ‘’σιδεράκια’’ είναι η οδοντική ηλικία του παιδιού (πόσα και ποια μόνιμα δόντια έχουν ανατείλει στο στόμα), η οποία δεν συμπίπτει αναγκαστικά με την πραγματική (χρονολογική) ηλικία του παιδιού.

Βεβαίως! Η ηλικία δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την Ορθοδοντική. Κάθε ενήλικας με καλή κατάσταση υγείας, γερά δόντια και ούλα είναι υποψήφιος για ορθοδοντική θεραπεία. Ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών του ιατρείου μας είναι ενήλικες.

H διάρκεια μιας θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της ανωμαλίας. Η μέση διάρκεια μιας πλήρους ορθοδοντικής θεραπείας με σιδεράκια, μιας συγκλεισιακής ανωμαλίας 2ης τάξης (η οποία και αποτελεί ένα από τα πλέον συχνά απαντώμενα ορθοδοντικά προβλήματα) είναι 2 έτη.